Låt oss prata pommes!
Det är svårt att göra riktigt bra pommes. Att göra pommes från färsk potatis och utan tillsatsämnen är ännu svårare. Och det är just det vi bestämde oss för att göra år 2014.
Sedan dess har vi tillbringat tusentals timmar med att förbättra våra pommes. Här är vad vi lärt oss hittills.
Det är avgörande att hitta rätt potatis. Potatisens egenskaper ändras genom året, och därför är det viktigt att byta sort med jämna mellanrum.
Vi har prövat hundratals olika potatissorter under de senaste fem åren, och ännu idag testar vi fler än 30 sorter varje år.
Vi kokar också våra pommes tre gånger, vilket kräver ännu fler test. Eftersom alla koktider måste justeras för varje test. Och eftersom potatisens egenskaper direkt påverkar koktiden är vi tvungen att justera alla tider många gånger i året. Det krävs en hel del finjustering och många test för att få allting rätt.
Nu undrar du säkert: varför överhuvudtaget göra “triple-cooked fries”? Den enkla förklaringen är att detta gör pommesen både krispigare och godare.
Men ifall du läst såhär långt vill du säkert ha en längre förklaring.
Vanlig pommes tillverkas av frusen potatis i en fabrik. Ofta används tillsatsämnen för att ge pommesen en jämn smak, färg och konsistens.
Men om man vill göra riktigt bra pommes av färsk potatis och utan tillsatsämnen? Då är man tvungen att göra det lite annorlunda, och koka pommesen tre gånger: en gång i vatten och två gånger i olja.
Pommesen kokas först i vatten för att göra dem mjuka. Sedan friteras de i olja på medelhög temperatur, vilket gör att pommesen blir genomkokt. Till slut kokas pommesen på hög temperatur vilket gör att ytan karamelliseras och blir krispig.
Slutresultatet är pommes gjord av färsk potatis och utan tillsatsämnen, som är mjuk på insidan och krispig på utsidan.
Grattis, du är nu en expert på pommes! Och nästa gång du äter vår triple-cooked pommes kan du imponera på dina vänner med dina nya kunskaper.😊